Hoe draag je een japanse kimono ?

De Japanse kimono is meer dan alleen een kledingstuk; het is een kunstwerk en een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur en traditie. Het dragen van een kimono vereist zorg en respect voor de tradities die ermee gepaard gaan. In dit artikel verkennen we de stappen en overwegingen voor het correct dragen van een Japanse kimono.

Kies de Juiste Kimono

De eerste stap is het kiezen van de juiste kimono. Er zijn verschillende soorten kimono’s, elk geschikt voor verschillende gelegenheden. Yukata’s zijn bijvoorbeeld informele kimono’s die vaak in de zomer worden gedragen, terwijl formele gelegenheden een furisode of houmongi vereisen.

De Onderkleding

Voordat je de kimono aantrekt, begin je met de onderkleding. Dit bestaat meestal uit een nagajuban, een onder-kimono die helpt om de buitenste kimono schoon te houden.

Het Dragen van de Kimono

  1. Open de kimono volledig en steek je armen door de mouwen. Zorg ervoor dat de rugnaad netjes in het midden van je rug is uitgelijnd.
  2. Breng de rechterkant van de kimono over je lichaam, tot net onder je andere oksel. Trek vervolgens de linkerkant over de rechter, wat traditioneel is in de Japanse cultuur.
  3. Gebruik een koshi-himo, een smalle band, om de kimono op zijn plaats te houden door deze rond je taille te binden.

De Obi Aanbrengen

De obi is de brede gordel die om de taille wordt gedragen. Het aanbrengen van de obi kan complex zijn en vereist vaak oefening. Er zijn verschillende manieren om de obi te knopen, afhankelijk van de gelegenheid.

Afwerking

Na het vastmaken van de obi, kun je accessoires toevoegen zoals een obijime of obidome voor extra decoratie. Zorg ervoor dat je sokken, bekend als tabi, draagt en traditionele schoenen zoals zori of geta.

Tips

  • Zorg ervoor dat de kimono niet te strak om je lichaam zit; je moet comfortabel kunnen bewegen.
  • Oefen het aantrekken van de kimono meerdere keren voordat je hem voor een speciale gelegenheid draagt.

Conclusie

Het dragen van een Japanse kimono is een diep respectvolle en kunstzinnige expressie van de Japanse cultuur. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je deze prachtige traditie omarmen en de schoonheid ervan volledig waarderen.

Dit bericht is gepost in Infos. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *